Έννοια και σημασία αποτελεσματικής στοματικής υγιεινής

Η αποτελεσματική καθημερινή στοματική υγιεινή, μας εξασφαλίζει υγιές στόμα και ευχάριστη αναπνοή.

Τα υγιή δόντια και ούλα, όχι μόνο σας κάνουν να φαίνεστε και να νιώθετε καλά, αλλά σας επιτρέπουν και να τρώτε και να μιλάτε σωστά.


Το σωστό βούρτσισμα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον, 2 λεπτά. Βουρτσίζουμε με μικρές ήπιες κινήσεις, επιμένοντας περισσότερο στη βάση των δοντιών, σε επαφή με το άνω μέρος των ούλων.

Τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα με γωνία 45 μοιρών ως προς την παρυφή των ούλων και κάνουμε μικρές οριζόντιες δονήσεις. Με ήπιες παλινδρομικές κινήσεις, βουρτσίζουμε την εξωτερική – εσωτερική και μασητική επιφάνεια των δοντιών.

Για τις περιοχές ανάμεσα στα δόντια χρησιμοποιούμε τα μεσοδόντια βουρτσάκια. (Το κάθε χρώμα αντιστοιχεί σε διαφορετική διάμετρο μεταξύ των δοντιών).

Επιλέον χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα, για να απομακρύνουμε την μικροβιακή πλάκα από το σημείο επαφής των δοντιών.

Χρησιμοποιούμε περίπου 40cm νήμα , το οποίο το τυλίγουμε στα μεσαία δάκτυλα και αφήνουμε 5-6 cm ανάμεσα στα δάκτυλα. Τεντώνουμε το νήμα ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη και κάνουμε παλινδρομικές κινήσεις ανάμεσα στα δόντια.

Καθώς προχωράμε από δόντι σε δόντι, χρησιμοποιούμε καινούργιο καθαρό κομμάτι νήματος.

Σημαντικό είναι επίσης, να καθαρίζουμε καθημερινά με το ειδικό βουρτσάκι, το επάνω μέρος της γλώσσας.

Η καταλληλότερη οδοντόβουρτσα, είναι μαλακής σκληρότητας με μικρή κεφαλή, για να είναι εύκολη η πρόσβαση και στα πίσω δόντια.

Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι για πολλούς μία καλή εναλλακτική λύση. Είναι πιο αποτελεσματική στον καθαρισμό των δοντιών και ιδιαίτερα σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τηλ. Επικοινωνίας 210.72.12.138